Dealers in violins violas cellos and bows

FRÅGOR & SVAR

NÄR DU SKA KÖPA VIOLIN , CELLO ELLER STRÅKE

   

Hur mycket kostar en bra fiol?

Det finns bra och dåliga fioler i alla prisklasser, nya som gamla. Men för att hitta ett äldre stråkinstrument som är handbyggd, väl injusterad, med bra ton och i ett välvårdat skick så börjar priserna på cirka 10.000 SEK.

Vi rekommenderar att man redan från början satsar på ett ordentligt instrument eftersom det både är lättare att spela och lönar sig i längden. Äldre kvalitetsinstrument behåller oftast sitt ekonomiska värde till skillnad från de flesta nybyggda skolvioliner som därför ses mer som en förbrukningsvara. Dessutom är det mycket roligare och mer utvecklande att spela på en äldre, välbyggd och injusterad violin - inte minst för nybörjaren!

 

När jag söker på internet hittar jag en djungel av violiner till salu. Hur kan jag veta vad och var jag bör handla?

Vi rekommenderar att man alltid köper sitt nya stråkinstrument genom en utbildad/certifierad violinexpert eller violinbyggarmästare. På så sätt kan man vara säker på att man inte köper ett enkelt instrument eller något som är i dåligt skick med lagningar som kan börja krångla. Fråga alltid vad det erbjuds för garantier på instrumentets funktioner och om man kan byta in instrumentet till fullt pris om man vill byta upp sig.

Vidare är det mycket viktigt att alltid få ett kvitto/faktura av den som säljer, samt  att man kontrollerar om det ingår några skriftliga intyg över objektet man köper.

 

Jag har nyligen köpt min cello via någon annan och instrumentet har börjat krångla, kan jag vända mig till er för hjälp?

Vi skulle vilja hjälpa alla stråkmusiker med deras instrument men i brist av tid så väljer vi att prioritera våra kunders instrument som innefattas av LuxuryViolins instrumentgaranti. 

Vi rekommenderar att man alltid vänder sig till personen som sålt instrumentet. Problem som uppstår med nyköpta stråkinstrument (nya och äldre) beror oftast på tidigare lagningar som börjar krångla, att uppställningen inte varit väl anpassad till instrumentet från början eller att träet varit för färskt eller inte avklimatiserats ordentligt.

Alla dessa bakomliggande faktorer tycker vi på LuxuryViolins att seriösa och ärliga handlare såväl som privatpersoner borde ansvara för fel som uppstår under den närmaste tiden efter en försäljning. Detta eftersom det i de flesta fallen handlar om dålda fel.

  

Ingår det skriftliga intyg?

Vi skickar med ett skriftligt ägarbevis och värderingsintyg när du köper instrument via oss. Värderingsintyget kan användas när du försäkrar ditt instrument och det är ett värdebevis att det du handlat faktiskt har värdet som det sålts för. I undantagsfall där alla intyg inte följer med framgår det tydligt av produktbeskrivningen.

 

Hur länge har jag möjlighet att prova instrumentet innan jag bestämmer mig?

Vi erbjuder 14 dagars fri provspelning när du köper ett instrument så att du har möjligt att bekanta dig väl med instrumentet och prova det i olika sammanhang.

 

Har ni andra instrument till salu än de som finns på er hemsida?

Vårt utbud av instrument och stråkar förnyas ständigt och på hemsidan finner ni endast ett litet urval. Om du söker ett instrument i en viss prisklass så tveka inte att kontakta oss så bokar vi gärna in ett personligt möte med er. Vi kan då ofta ta fram flera instrument som ni kan provspela och jämföra ordentligt.

 

Hur tar jag hand om mitt instrument och stråke på bästa sätt?

Att vårda och ta hand om sitt instrument har man mycket att vinna på tonalt såväl som ekonomiskt. Efter att man har spelat är det viktigt att spänna ner stråken och torka av instrumentet från hartsrester. Mellan speltillfällena är den säkraste platsen i etuiet. Läs mer om hur du tar hand om ditt instrument och stråke under fliken Skötselråd.

 

När ska jag lämna in mitt instrument på service?

Vi rekommenderar att man lämnar in sitt instrument och stråke till en specialist för en besiktning/service en gång om året. Förändringar och eventuella problem kan komma plötsligt och då är det bäst att åtgärda dem innan de växer sig för stora.