Stråkinstrument av högsta kvalitet till musiker på alla nivåer

Blindtest med Stradivarius

HUR KAN EN SKOLFIOL VINNA ÖVER EN STRADIVARIUS ?

   
År 2009 genomfördes ett blindtest i Sveriges Television 2:an. Man jämförde bland annat en Stradivariusviolin, värderad till många miljoner med en enkel skolfiol som kostade 500 kr. Expertpanelen som bestod av framstående personer ur svenskt musikliv blev så osäkra att de avstod från att ens våga gissa..
  
skol fiol slår Stradivarius
För en violin som får jämföras publikt med en “Strad” är det alltid en vinstlott.
  
Det har hänt förr..
Under både 1800- och 1900-talen har många fiolbyggare viljat jämfört sina violiner med Stradivariusinstrument, genom så kallade blindtests. Gemensamt för dessa tester är att en violin av Stradivarius eller Guarnerius provspelas och jämförs med en nybyggd violin, helst inför en stor publik - och resultaten blir alltid lika häpnadsveckande.
   
Att få jämföras publikt med en “Strad” är en vinstlott..
Stradivariusfioler värderas till enorma pengabelopp vilket gör att publiken naturligtvis förväntar sig att kunna höra denna skillnad. Besvikelsen på Stradivariusviolinen blir alltid lika stor - oavsett om den kommer först eller sist..
  
Unikt för många fiolbyggare..
Fenomenet blind-test inom den klassiska musikvärlden är på många sätt mycket eget för stråkinstrumenten och dess byggare. Vi finner sällan att violinister eller kompositörer på samma sätt jämför sig med tidigare mästare, som isåfall skulle ställa sig mot tex Johan Sebastian Bach, Paganini eller Heifetz.
  
fiol blintest stockholm violin
Varför jämför inte violinister sig på samma sätt med tex Heifetz ?
 
Bedöma ett instruments ton..
Att bedöma klangen hos ett stråkinstrument kan ofta vara mycket svårt, och det är viktigt att komma ihåg att det inte finns en violinklang som passar alla eller som alla violinister trivs med att spela. Olika klangideal passar olika instrumentalister olika bra. Att lyssna till vad tex lärare, spelvänner eller kollegor tycker kan naturligtvis vara lärorikt men ibland även förvirrande. Därför är det vårt tips från Luxury Violins är att du väljer ditt instrument utifrån vad som känns bra för just Dig.
*