Dealers in violins violas cellos and bows

Hur kan en skolfiol vinna över en Stradivarius i blindtest ?

År 2009 genomfördes ett blindtest i Sveriges Television 2:an. Man jämförde bland annat en Stradivariusviolin, värderad till många miljoner med en enkel skolfiol som kostade 500 kr. Expertpanelen som bestod av framstående personer ur svenskt musikliv blev så osäkra att de avstod från att ens våga gissa..

skol fiol slår Stradivarius

För en violin som får jämföras publikt med en “Strad” är det alltid en vinstlott.

 

Under både 1800- och 1900-talen har många fiolbyggare gärna jämfört sina instrument med Stradivarius violiner, genom så kallade blindtests. Gemensamt för dessa tester är att en violin av Stradivarius eller Guarnerius provspelas och jämförs med en nybyggd violin, helst inför en stor publik - och resultaten blir alltid lika häpnadsveckande.

Att en violin bara få jämföras publikt med en “Strad” är en vinstlott. Stradivarivioliner värderas till enorma pengabelopp vilket gör att publiken naturligtvis förväntar sig att kunna höra denna skillnad i klangen. Besvikelsen på Stradivariusviolinen blir alltid lika stor - oavsett om den kommer först eller sist..

Fenomenet blind-test inom den klassiska musikvärlden är något mycket eget för stråkinstrumenten och dess byggare. Vi finner sällan att violinister eller kompositörer jämför sig med tidigare mästare på samma sätt, som isåfall skulle jämföra sig med tex Johan Sebastian Bach, Paganini eller Heifetz.

fiol blintest stockholm violin

Varför jämför inte violinister sig på samma sätt med tex Heifetz ?

 

Att bedöma klangen hos ett stråkinstrument kan ofta vara mycket svårt, och det är viktigt att komma ihåg att det inte finns en violinklang som alla gillar eller som alla violinister trivs med att spela på. Olika klangideal passar olika instrumentalister olika bra. Att lyssna till vad lärare, spelkompisar eller kollegor tycker kan naturligtvis vara lärorikt men ibland även förvirrande. Därför är det vårt tips från Luxury Violins är att du väljer ditt instrument utifrån vad som känns bra och passar just Dig.

                                                                                                   *

 


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published