Dealers in violins violas cellos and bows

Att tänka på när du ska köpa en nytillverkad violin eller cello - Del 1

DEL 1 - Tjocklekar lock & botten

Priserna på äldre stråkinstrument fortsätter att öka och därmed kan ett nytillverkat instrument vara ett bra alternativ för många. Men en fråga som ofta dyker upp när man pratar om nya violiner är att man inte kan vara säker på hur de kommer att låta om några år, så vi tänkte reda ut hur det egentligen ligger till med det.

Grundregeln vad gäller alla stråkinstrument, både nya och gamla, är att om de har tillverkats ”efter konstens alla regler” så kommer de bara att låta och spela bättre med tiden. Att träet fått vänja sig till sin nya form och vibrera en tid är bara positivt för konstruktionen.

Det finns dock farliga genvägar till att bygga en ”välklingande” violin som kan få förödande konsekvenser på sikt. Det kanske vanligaste sättet för en fiolbyggare att få sin nya violin eller cello att direkt klinga mörkt och som många beskriver som ”gammalt”, är att göra instrumentets lock för tunt. Men redan efter en kort tid (några år, i extremfall något år) kommer kärnan i klangen förändras och tonen utvecklas till att bli ”platt” och ”gummisnoddsaktig” i karaktär. Det hela kan avhjälpas för en kort tid med en hårdare uppställning men för en permanent förbättring behövs större ingrepp med öppning och foder för att få bukt med problemet.

Var därför som kund observant och var inte rädd för att ställa frågor, innan du bestämmer dig för att köpa ett nytt instrument!


Leave a comment

Please note, comments must be approved before they are published